För att lägga ut schema på sina lärare så att de syns i bokningsschemat och bokningslistan så använder man funktionen Planera. Här kan man lägga upp standardschema för lärarna och även lägga in avvikande schemahantering och uddaveckor m.m. Detta kallas ofta publicera ut schema. Man hittar funktionen under Planering, fliken Schemamall och klickar på ikonen Planera.
Jobbet (bakgrundsjobb) som lägger ut nya scheman körs var annan minut, vilket gör, att om man precis lagt ut ett schema, kan det dröja upp till 2 minuter, innan man kan se det under Bokningsschema. De scheman man lagt in under planering styrs sen av autopubliceringen som enligt inställningen Publicering av schemamallar under Inställningar som lägger ut schemat dag för dag.
Publiceringen skriver INTE över manuella tider som man har lagt i bokningsschemat, eller tider som man lagt i bokningslistan. Har man ändrat på en tid (ändrat tid, bytt namn m.m.) så räknas tiden som manuell. Planeringen skriver inte heller över bokade tider. En tid som man varit inne på i bokningsschemat och klickat Spara på räknas också som manuell.
Om man har tagit bort tider från bokningsschemat, genom att klicka på tiden, och därefter välja ta bort, så kommer den luckan att fyllas igen med en tidmall (om schemamallen innehåller en tid på det aktuella klockslaget). Detta innebär, att om man tar bort en hel vecka (för att man är ledig) så att den inte innehåller några tider alls, så kommer publiceringen, att fylla hela den veckan med tider, om man lägger ut nya schema. Därför är det bättre att lägga ut en schemamall som innehåller tidmallar med t.ex. semester eller använda frånvarofunktionen.
När publiceringen kör, så kan den bara skapa framtida tider. Den skriver inte över några gamla tider. Så detta innebär, att om man sätter att en schemamall började gälla för 1 månad sedan, så kommer första tiden som publiceras, bli nästa dag (imorgon).
Om man arbetar med konsulter, och de bara arbetar enstaka dagar eller veckor, så behöver man inte lägga upp ett standardschema för dessa. Man kan då istället bara lägga upp avvikandeschema
för dessa under den period de arbetar.
För att lägga upp ett standardschema på en lärare, välj lärare i marginalen till vänster.
- Använd. Kryssa i, för att lägga ut ett standardschema.
- Från. Välj från datum, då schemat skall börja gälla. Man kan här ange ett datum bakåt i tiden, men första tiden som kommer att komma ut, är morgondagen. Man kan även ange ett framtida datum, och då kommer första tiden som kommer ut, vara det datumet. Datumen måste inte vara en måndag. Om man anger en onsdag, så börjar publiceringen på onsdagen i schemamallen. På detta sätt, kan man börja mitt i en vecka, och det blir rätt med tiderna.
- Schema. Välj det schema som skall vara standard för läraren. Man kan bara se de scheman som man skapat upp under schemamallar (se Schemamall, kapitel 2, sida 82).
- Startvecka. Om schemamallen är ett flerveckorsschema (2, 3 eller 4 veckor), så kan man här ange vilken vecka, som man skall starta i publiceringen. Om man angett, att startdatum, t.ex. är 3/9 2012, så kanske det motsvarar vecka 2 i schemamallen (periodiskt). Då anger man här vecka 2, så kommer publiceringen, att lägga ut vecka 2, den 3/9 - 9/9. Därefter fortsätter den med vecka 3. Sen kommer vecka 1 o.s.v. På detta sätt, så behöver man inte skapa olika schemamallar, bara för att de inte stämmer överens med startveckan.
När man är klar, klickar man på nästa lärare som man vill planera. Man behöver inte spara mellan varje lärare.
När man är klar med alla lärare, klickar man på spara, för att lägga ut standardschema på lärarna. Man behöver alltså inte klicka på spara efter varje lärare. Det kan ta upp till två minuter, innan man ser några tider i bokningsschemat. Det kommer bara att läggas ut så många veckor, som man angett under publicera veckor, under Inställningar.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.