Elevsaldo är en flerfunktionsvoucher (se Voucher) och fungerar som ett bankkonto, d.v.s. eleven har pengar innestående och kan utnyttja dessa fritt till lektioner, kurser, böcker osv. Man kan ha både positivt och negativt saldo på elevsaldo. Vid insättning av elevsaldo sker ingen momsbetalning, utan det sker först vid debitering av lektioner, böcker osv.
När eleven betalar in pengar till sitt Elevsaldo bokförs (ett verifikat görs att användas till bokföringen) pengarna in på ett balanskonto i bokföringen. Vilket kontot som används ställs in i Baskonto under Inställningar/Kassa.
När man sedan debiterar eleven för lektioner, böcker eller annat i kassan så dras pengarna från elevsaldot. Nu sker den egentliga försäljningen och man betalar moms, och det kommer ut ett kvitto. Det är t.ex. inte någon skillnad mellan ett kvitto med elevsaldo eller kontant som betalsätt.
Ett problem som kan uppstå med elevsaldo är att, om man säljer ett paket med t.ex. 5 körlektioner, en Risk1, en Risk2 och en uppkörning, så hinner eleven ev. förbruka det insatta kapitlet (om eleven ex. kör 10 körlektioner), innan eleven kommer till uppkörningen. Eleven reagerar då negativt, eftersom denna köpt ett paket med 5 körlektioner och en Risk1, en Risk2 och en uppkörning. Att sälja specifika paket mot elevsaldo är inte heller rätt eftersom eleven inte köper något i egentlig mening när de köper elevsaldo utan sätter endast undan pengar att utnyttjas på trafikskolan.
Att sälja elevsaldo i kassan
När eleven vill sätta in pengar på sitt elevsaldo kan det registreras in i aSTRa WEB på olika sätt tex via kassan, e-handeln eller bankgiro.
I kassan registrerar man elevsaldo genom att:
Leta upp en kund som man vill sälja Elevsaldo till.
När kunden är vald, så tänds knappen för Elevsaldo-försäljning till vänster. Klicka på knappen Elevsaldo. En ruta kommer nu upp där man anger det belopp som kunden skall ha tillgodo.
Lägg eventuell en kommentar i kommentarsrutan (denna information kommer ut på kvittot och sparas på kundens reskontra).
När man är klar, klickar man på OK.
OBS!
Man kan inte sälja vanliga artiklar på samma kvitto som elevsaldo.
I fältet med försäljningsrader, dyker nu Kundsaldo upp, och det belopp som man angav tidigare. Momsen är satt till 0kr, då detta är en flerfunktionsvoucher (liknas vid presentkort), och momsas vid själva köptillfället av vara/tjänst. Information om kundsaldo, uppdateras automatiskt till höger, under kunden.
När man är klar, väljer man ett eller flera betalsätt, för att betala elevsaldot. När allt är klart, klickar man på Spara Kvitto. Kundens elevsaldo uppdateras automatiskt, och blir även synligt direkt på elevcentralen om kunden har tillgång till ekonomisk information på elevcentralen.
Betalning med elevsaldo i kassan
En kund som har ett tillgodohavande i kassan (elevsaldo), kan använda detta istället för annat betalningsmedel. Man registrerar tjänster/varor som vanligt i kassan. När alla varor/tjänster är registrerade, väljer man betalsätt Elevsaldo. Därefter klickar man på Spara Kvitto för att genomföra försäljningen. Köpet dras då mot elevsaldots konto i bokföringen, och de pengar som används, momsas vid försäljningen, samt att kundens reskontra uppdateras automatiskt.
Om man tillåter kredit i kassan, så kan kunden använda (betalsätt) elevsaldo, och få en skuld (negativt saldo) som betalning för de varor och tjänster kunden köper.
Negativt elevsaldo
Negativt elevsaldo eller kredit skapas när eleven inte har satt in några pengar men man väljer att debitera med betalsätt Elevsaldo i kassan ändå.
När eleven sen betalar använder man elevsaldo som betalsätt när man slår in det i kassan, alternativ skickar man faktura på de belopp eleven är skyldig.
Vid negativt elevsaldo momsas och intäktsförs köpet i första skedet, dvs när krediten skapas. När eleven sen betalar in pengar på elevsaldot momsas inte de insatta pengarna.
Att sälja ett negativt saldo i kassan
Sälja mot kredit och skapa ett negativt saldo på kundens reskontra görs i kassan som vilket köp som helst, dvs man väljer de artiklar som man vill sälja till eleven och väljer Elevsaldo som betalmedel.
Vid negativt elevsaldo momsas och intäktsförs köpet i första skedet, dvs när krediten skapas. När eleven sen betalar in pengar på elevsaldot momsas inte de insatta pengarna.
Elevsaldo på e-handeln
För de skolor som har tjänsten e-handel finns det möjlighet att låta eleverna sätta in pengar på sitt Elevsaldo i e-handeln.
Den produkten som heter Elevsaldo måste då aktiveras och läggas ut i kategoriträdet man har på sin e-handel.
Rapporter för elevsaldo
Rapporten Elevsaldo visar status för elevernas saldo ett visst datum. Man kan välja om man vill visa alla saldon, negativa, positiva, alla som har noll i saldo eller alla utom de som har noll i saldo.
Man kan även filtrera på aktiva eller arkiverade elever och fylla i ett intervall för när eleverna ska vara inskrivna
Voucher
En voucher är ett slags värdebevis, t.ex. ett kort eller en servicesedel, som möjliggör en kommande konsumtion av varor eller tjänster.
Enfunktionsvoucher (lektionssaldo)
Voucher som anger exakt vilken vara eller tjänst som erhålls i utbyte mot voucherna anses vara enfunktionsvoucher (dvs. single purpose vouchers). Exempel på sådan voucher kan vara lunchkuponger som endast kan användas på en viss restaurang. Om man säljer detta, så skall pengarna momsas vid försäljningstillfället. Lektionssaldo, är en enfunktionsvoucher, eftersom det är känt, vad kunden köper (körlektion, Risk1 eller dyl.)
Flerfunktionsvoucher (elevsaldo)
Flerfunktionsvoucher (dvs. multi purpose vouchers) är sådana vouchers som inte är enfunktionsvoucher. Det är således fråga om olika voucher som inte exakt anger vilken vara eller tjänst som erhålls i utbyte mot vouchern. Som exempel på flerfunktionsvoucher kan anges olika måltidskuponger som kan användas på flera ställen, t.ex. Rikskuponger, presentkort som representerar ett visst värde, kontantkort och telefonkort.
Att skattskyldigheten kan inträda i samband med förskottsbetalning utgör ett undantag från huvudregeln och detta undantag ska endast tillämpas när det klart framgår vid betalningstillfället exakt vilken vara (varor) eller tjänst (tjänster) som ska komma att tillhandahållas.
Detta innebär att skattskyldigheten inträder i samband med att betalning erlagts för vouchern endast när det är fråga om sådana voucher som utgör enfunktionsvoucher.
När det är fråga om sådana voucher som utgör flerfunktionsvoucher inträder skattskyldigheten i stället i samband med att varan levereras eller tjänsten tillhandahålls oavsett om betalning erlagts tidigare.
Det är på detta sätt, som elevsaldo fungerar. En kund, sätter in en summa pengar. Vid insättningen, vet man inte vad dessa pengar skall användas till (böcker, mat, körlektioner). Utav denna anledning, så är pengarna omomsade vid insättningen, och momsas först då t.ex. körlektionen debiteras i kassan.
Det företag som tillhandahåller olika voucher men som inte är utställare av voucherna ska ses som förmedlare av dessa.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.