Det digitala utbildningskortet är kopplat till aSTRa WEB, och är tänkt att användas av körläraren i en surfplatta eller smartphone tillsammans med eleven i bilen. I utvecklingen av denna produkt har vi utgått från det analoga kortet och tagit med oss det bästa från detta och lagt in i detta digitala program.
Tanken är i framtiden att kunna ta bort det analoga kortet helt och hållet, och att förarprövaren signerar det digitala kortet.
Denna guiden är till för att komma igång med det digitala utbildningskortet och hanterar bara de grundläggande funktionerna. Det finns fler funktioner i det digitala utbildningskortet som läraren kan ha nytta av i sitt dagliga arbete, de funktionerna berättar vi mer om i Guide för Digitala utbildningskortet. De funktioner som är specifika för de skolor som har de digitala utbildningarna berättar vi mer om i ECP-funktioner i Digitala utbilningskortet.
Det digitala utbildningskortet är bara tänkt att användas av lärarna i bilen, och inte av någon annan. Utav denna anledning har vi skalat ner funktionaliteten, så att läraren bara kommer åt sina tider och bokningar. Detta för att minimera inlärningströskeln, men samtidigt för att göra det lättarbetat.
Utbildningskortet
Man startar programmet genom att gå in på utbkort.str.se i en webbläsare och logga in. Det krävs att man har aSTRa WEB, för att kunna använda detta program.
Alla som kan logga in i aSTRa WEB, kan även logga in i det digitala utbildningskortet. För att läraren ska få tillgång till det digitala utbildningskortet måste den alltså vara inlagd som personal i aSTRa WEB.
För att logga in, anger man samma uppgifter som man loggar in i aSTRa WEB med. Användarnamn, är antingen e-postadress, eller personnummer. Lösenord, är det lösenord man har i aSTRa WEB.
Efter man har loggat in, kommer man till sin startsida (den inloggade lärarens), vilket är dagens körlektioner för inloggad lärare. Man kan inte se någon annan lärares lektioner, bara sina egna.
Dagsschema
I dagsschemat ser man sina egna bokade/lediga tider. Alla bokade tider är röda, och alla obokade tider är gula. Om en tid är delvis bokad (gruppbokning som inte är fullbelagd), så visas denna tid i orange. (OBS färgerna är om man inte ändrat från standard).
Tider som har passerat, blir dimmade (lite gråa). Dessa kan man fortfarande öppna upp och redigera. På detta sätt kan man efterregistrera kommentarer på gamla moment. Dock rekommenderas att man registrerar alla kommentarer med eleven direkt i bilen.
Om det är en singellektion, så skrivs namnet ut på den inbokade eleven, dennes mobilnummer, hemnummer och den anteckning som finns på bokningen (intern och extern anteckning). Om det är en gruppbokning, så visas bara namnen på de inbokade eleverna och den externa anteckningen på lektionen. Om tiden är kortare än 35 minuter så syns bara bokningens titel.
Längst ut till höger på varje tid kan det finnas olika symboler. Dessa är samma som i bokningen i aSTRa WEB.
Förbudstecken betyder att tiden inte finns tillgänglig på elevcentralen, pratbubbla att det finns en anteckning på bokningen, utropstecken att det inte finns någon tillgänglig resurs. Om tiden har ett hänglås är tiden spärrad för ändringar och är den randig är det en obokningsbar tid. I utbkort.str.se finns det dessutom en liten flagga på de bokningar som har passerats som indikerar att man inte gjort någon registrering i utbildningskortet på dessa tider.
Boka tid
Om man klickar på en ledig tid (gul), öppnas bokningsdialogen upp (Boka tid). Man kan härifrån välja alla elever i sitt aSTRa WEB, som har samma utbildning som på den valda tiden. På detta sätt, kan man boka upp nya lektioner med vilken elev som helst.
Elevsöken fungerar på samma sätt som i aSTRa WEB. Börja skriv förnamn, efternamn, personnummer eller e-postadress, så listar den alla elever som passar in på detta. Klicka på rätt elev, och välj boka.
Om man klickar på en bokad lektion (röd eller orange), så öppnas utbildningskortet upp för den eller de elever som finns på bokningen.
Lägg till och ta bort tider
Man kan även lägga in nya tider på sitt schema i utbildningskortet. Markera var du vill ha tiden och genom en "tap n´ hold” så kommer alla befintliga tidmallar komma upp. Tap n’Hold betyder att man klickar med finger eller muspekare och håller kvar lite längre än vanligt. m
När man valt tidmall så kommer en dialog upp där man kan ändra namn, starttid, längd och/eller sluttid. Man kan även lägga till intern och/eller extern anteckning på tiden.
Klicka på Skapa så skapas tiden upp i schemat.
Man kan endast lägga till befintliga tidmallar i utbildningskortet. Vill man ha en helt ny tidmall får man göra en sådan i aSTRa WEB.
Man kan även ta bort obokade tider i utbkort.str.se. Det gör man genom att göra en "tap n´ hold” tills menyn som man ser i bilden kommer fram, där väljer man sen Ta bort.
Navigera i dagsschemat
Genom att klicka på knappen idag (längst upp till vänster), hoppar man till dagens körschema.
Knapparna föreg och nästa (längst upp till höger), hoppar till föregående dag respektive nästa dag.
Om man använder en surfplatta, så kan man även ”swipe”, vilket innebär att man kan dra fingret till höger eller vänster för att navigera i dagsschemat.
Det finns även en knapp Gå till som visar en kalender där man kan välja den dagen man vill gå till.
Sök elev
Om man vill söka upp en elev, och få reda på dennes uppgifter, kan man klicka på sök kund (till höger om Gå till-knapen). Den öppnar upp samma dialogruta som bokningen. Här kan man söka på förnamn, efternamn, personnummer eller e-postadress. Här kan du redigera elevkortet, för mer info se 4, Utbildningskortet – översikt, s. 8. Det är viktigt att vilja rätt utbildning på eleven om den har flera utbildningar registrerade.
Meny
Under knappen Meny hittar man fler funktioner som kan användas i det digitala utbildningskortet. Här finns en funktion för att se de elever som har bokade prov och hur mycket lektioner som den eleven har inbokat fram till uppkörningen. Här hittar man också funktioner för att skicka sms och e-post mm, mer om dessa funktionerna hittar man i Guiden för Digitalt utbildningskort.
Klickar man på Stäng, göms menyn igen och klickar man på Logga ut så loggas nuvarande användare ut från utbkort.str.se.
Utbildningskortet – översikt
Om man klickar på en bokad tid, så öppnas översikten upp för vald tid. Om det bara finns en elev på bokningen (singelbokning), så visas denne elevens information.
Om man klickar på en gruppbokning, så öppnas den första elevens översiktskort upp. Man kan nu välja vilken elev man skall titta på, genom att klicka på knappen med elevnamn överst till vänster.
Detta översiktskort innehåller information om eleven, och hur det går på respektive teori och praktik.
Överst till vänster, finns uppgifterna om vald elev. Klickar man på länkarna för mobilnummer respektive e-postadress kan man skicka det till eleven. Det finns möjlighet att ändra uppgifterna genom att trycka på elevens bild och då få fram knappen redigera uppgifter.
På högersidan ser man alla kommande bokningar. Om det är fler än fem, kan man klicka/trycka på knappen visa alla. Man ser även hur många lektioner som eleven utfört, samt hur många som är bokade. Här visas även elevsaldo och lektionssaldo.
Med de övriga knapparna kan man komma till en sida där man kan boka i en kalender vy, se bevakningar och anteckningar på eleven, mer om dessa funktioner hittar man i Guide för digitalt utbildningskort. Här finns också en knapp som heter Elevcentralen som tar en till elevens elevcentral. OBS! Eleven måste först ha loggat in själv på sin elevcentral, minst en gång, för att alla inställningarna ska laddas rätt.
Under elevuppgifterna hittar man information om teorin. Först hur många tester eleven max kan göra, hur många de gjort och hur många som är kvar. Under det kan man se hur eleven ligger till i sina teoristudier. Teoristapeln går ej att klicka på, utan är bara en snabb översikt om hur det går i teorin. På högersidan kan man se eventuellt skickade och obetalda fakturor.
På översikten på de praktiska momenten gäller samma som för teori, att de inte är klickbara. I de praktiska momenten, så betyder ett grönt moment, att eleven är godkänd. Orange markering, indikerar att momentet är påbörjat, och en tom ruta (med bara momentnummer), betyder att den inte är påbörjad (gul bakgrund).
Hantera Riskutbildningar
Knapparna för Riskettan och Risktvåan, kan man klicka på, om det inte finns något bokat på dessa. I så fall öppnas en lista upp med de tio närmaste tillfällena, så att man kan boka upp eleven direkt i bilen på valt tillfälle.
Om det inte finns bokat någon tid, så är knappen vit. Om det finns en tid bokad så blir knappen orange, man kan då klicka på knappen och markera utbildningen som antingen godkänd eller underkänd.
Man kan här även efterregistrera en redan gjord risketta eller risktvåa genom att på respektive knapp klicka med fingret och hålla det intryckt en liten stund. Man får då fram en liten meny med texten Utförd. När man klickar på den får man fram en ruta för att flytta i det datum m en vill efterregistrera. Detta motsvarar de datum som man kan se på elevens översikt i aSTRa WEB.
Kunskapsprov och förarprov
Knappen kunskapsprov och förarprov, öppnar upp bevakningsfönstret, så att man kan skicka ett meddelande till kontoret, så att de kan boka ett kunskapsprov/förarprov till eleven.
Alla nödvändiga uppgifter fylls i automatiskt, så som namn, personnummer, och vilken typ av prov som skall bokas. Det som behövs, är att man anger till vem man skall tilldela uppgiften.
I övrigt gäller samma som för Riskettan och Risktvåan, d.v.s. är knappen orange kan man klicka på den och sätta provet antingen underkänt eller godkänt
Listmeny
Under informationsfältet hittar man olika lister som kan expanderas för att få fram information. För de olika körlektionslisterna, se mer information om dessa i kap 4.4, De praktiska momenten, s.10
Teorilisten, Teori (prov/lektion), kan expanderas, och visar då alla teorilektioner och teoriprov som eleven har gjort. Detta visas i kronologiskt fallande ordning (senaste utförda prov/lektion överst). För att scrolla ner använder man swipe.
Alla händelser visar alla praktiska och teoretiska lektioner/prov som eleven gjort i kronologiskt fallande ordning. Här använder man swipe för att scrolla ner.
Den information som visas under Teori (prov/lektion), och under Alla händelser, är bara för information, och kan inte ändras.
De praktiska momenten
Under listmenyerna Körlektion – Registrera, Körlektion – Historik och Körlektion – Utbildningskontroll hanterar man de praktiska momenten, här registrerar man kommentarer för körlektioner mm.
Registrera kommentar på körlektion
Om man klickar på listen Körlektion - Registrera, öppnas det praktiska kortet upp, och man kan här fylla i kommentarer på varje moment/delmoment. Man kan också se de fem senast gjorda kommentarerna.
Genom att klicka på ett moment, så öppnas undermomenten upp för valt moment.
Ett moment som inte är påbörjat, saknar färg i listen. Samma gäller undermomenten. Ett moment/delmoment som är påbörjat är orange, och ett moment/delmoment som är godkänt, är grönt.
Man kan markera flera undermoment, genom att klicka på dem. För att avmarkera ett undermoment, klicka igen på undermomentet.
För att lägga till en kommentar, klicka på ett moment, och på en eller flera undermoment, och skriv en kommentar.
Markera D, I, S, G (Demonstrerat, Instruerat, Självständigt tillämpat och/eller Godkänt). Man kan markera en eller flera av dessa. När man är nöjd, klickar man på OK.
Nu skickas kommentaren in till programmet, och lägger sig i datumordning. Om man markerar ett moment, eller delmoment, att det är G (godkänt), behöver man inte fylla i en kommentar om man inte vill. Om man markerar att ett moment/delmoment är godkänt så kommer det alltid en extra kommentar, som säger att momentet är godkänt. Om man skriver en kommentar, så får man två rader med kommentarer, en med själva kommentaren, och en med Godkänd.
Om man inte markerar något undermoment, så stämplas automatiskt alla undermoment med samma kommentar (det blir en rad på historiken).
Man kan fylla på med fler kommentarer på ett redan godkänt moment/delmoment. Man bara markerar momentet/delmomentet, och skriver en kommentar.
Flera moment på samma lektion
Om man vill skriva en kommentar på flera huvudmoment, klickar man i Markera flera, och markerar de huvudmoment som man vill markera. Det kommer att stämplas en kommentar per huvudmoment. Om man har markerat ex. 4 huvudmoment, så blir det 4 rader med kommentarer (om man även markerar att de är godkända, blir det 8 rader).
Så fort man har skrivit en kommentar på en lektion, blir lektionen låst för borttag (i bokningen).
Sammanhängande lektion på flera bokningar
Om eleven kör flera lektioner på rad kan man välja att skriva samma kommentar på dessa. Det gör man genom att klicka i knappen Multitid.
Man få då upp en dialog där man väljer de tider som man vill koppla ihop till en.
Utbildningskort på Elevcentralen
En inskriven kommentar syns för eleven i elevcentralen. Allt som händer i utbildningskortet, kan eleven följa via elevcentralen under fliken Körning.
Körlektion - Historik
Under Körlektion – Historik kan man se elevens alla registrerade kommentarer. Det är även här man redigerar eller tar bort felaktiga kommentarer.
För att redigera eller ta bort en kommentar använder man sig av en ”tap’n hold” för att få fram en lite meny där man kan välja Redigera eller Ta bort.
Körlektion - Utbildningskontroll
Under listen Körlektion – Utbildningskontroll hittar man det formulär som används i moment 16 vid just utbildningskontroll.
Utskrift av utbildningskort
Då det fortfarande krävs att förarprövaren skall skriva under utbildningskortet, och markera att det är godkänt/underkänt, så har vi tagit fram en rapport på utbildningskortet. Utbildningskortet når man i aSTRa WEB via rapporter och blanketter. Rapporten heter ”Rapport för det digitala utbildningskortet”. Rapporten kan man ta ut hur många gånger som helst, och innehåller de praktiska och teoretiska lektioner som eleven deltagit på. Man kan också högerklicka på eleven i elevregistret och där välja Skriv ut och sen Digitalt utbildningskort. För att förarprövaren skall kunna signera utbildningskortet, är det viktigt att skriva ut det på papper innan uppkörningen.
Kommentarer
0 kommentarer
logga in för att lämna en kommentar.