Lektionssaldo är en enfunktionsvoucher och fungerar som t.ex. ett klippkort. Eleven köper ett antal lektioner och sedan vid varje körlektion så drar man bort så många lektioner som körlektionen avser. Så när man säljer ett lektionssaldo till eleven så säljer man ett antal körlektioner, risk-utbildning osv. Så på detta sätt så har eleven kontroll hela tiden hur många lektioner han/hon har kvar och vad för slags lektioner de har kvar att utnyttja. Eleven kan alltså inte av misstag använda det saldot de betalt in för tex risktutbildning 2 till en körlektion.
Vid en försäljning av lektionssaldo så betalar man för momsen direkt även om eleven inte utnyttjar lektionssaldot direkt. Det kan man göra eftersom man har definierat vad eleven köper. Pengarna sätts in på ett balanskonto, varifrån de sen dras och intäktsförs när lektionssaldot utnyttjas.
Lektionssaldot som man säljer är definierat vilken utbildning och typ, så att kassan i aSTRa WEB drar lektioner för rätt lektion. Så har eleven köpt 10 körlektioner för personbil, så kan hon/han inte använda dessa till MC.
När eleven sedan kör en körlektion och man ska debitera för lektionen, så görs detta i kassan. Men det kommer inte ut något kvitto eftersom försäljningen redan har skett. Dock så blir det ett verifikat där man flyttar pengarna från ett balanskonto till ett intäktskonto, och elevens lektionssaldo minskar med så många lektioner som körlektionen avser.
Lektionssaldo passar utmärkt att använda vid pakethantering och fakturering eftersom man då kan specificera för kunden exakt vad de köpt. På e-handeln kan man bara sälja paket om man använder sig av lektionssaldo eftersom kunden annars inte vet vad de köper.
Att Sälja lektionssaldo i kassan
Att sälja lektionssaldo, är precis lika lätt som att sälja en vanlig artikel. Först måste man ha definierat sina lektionstyper och därefter måste man definiera en artikel som säljer lektionssaldotypen (se Guiden Börja med Lektionssaldo). När man gjort detta, kan man sälja artikeln till kunden i kassan. När man genomfört köpet, så har kunden fått en uppdaterat reskontra med lektionssaldo.
För att göra försäljningen:
- Välj kund (Sök).
- Välj den artikel som är försäljningsartikel för lektionssaldo-typen (Sök artikel).
- Välj betalningsmedel.
- Klicka på Spara Kvitto.
Lektionssaldoförsäljning kan även ingå i paket (snabbknappar). Då klickar man istället på snabbknappen, och genomför därefter försäljningen.
Lektionssaldots värde
Beroende på vad eleven betalade för pris när den köpte lektionssaldot kan varje lektion vara värd olika mycket pengar, den har dock alltid samma lektionsvärde. 1 lektion är alltid värd 1 lektion.
Ett exempel på detta är om man säljer rabatterade lektion i ett 10-paket jämfört med vad man säljer enstaka lektioner för. Om man säljer enstaka lektionssaldo för tex 500kr men sitt 10-paket för 4500kr kommer värdet på 1 lektion i 10-paketet att vara 450kr. Detta kan ha betydelse vid tex returer, se Guiden för Retur av lektionssaldo för mer information om detta.
Debitera lektionssaldo
Att debitera lektionssaldo efter genomförd lektion kan göras på två olika sätt, i kassan eller i aSTRa WEB under fliken Ekonomi. Vid debitering av lektionssaldo skapas inget kvitto eftersom det inte sker någon transaktion mellan skolan och eleven då. Däremot skapas det ett verifikat då pengarna i bokföringen flyttas från balanskontot för momsat förskott till intäktskontot som finns på den artikeln man använde när man sålde lektionssaldot till eleven. Tänk på att det bokförs mot det kontot som fanns på artikeln i försäljningsögonblicket, även om det kontot är ändrat efter försäljningen.
Debitera lektionssaldo i kassan
Debitera lektionssaldo i kassan gör man genom att söka fram odebiterade bokningar antingen för alla elever eller genom att först söka fram aktuell elev i kassan.
Här kan man ta fram odebiterade bokningar med olika filter, när man valt det filtret man vill ha kan man enkelt se vilka elever som har lektionssaldo att använda och vilka som inte har det genom den gröna och röda färgen.
För att debitera en bokning markerar man eleven och klickar på knappen Debitera nere i höger hörn.
Debitera lektionssaldo i aSTRa WEB
Debitera direkt i aSTRa WEB utan att gå in i kassan fungerar också. Det gör man under Ekonomi/Debitera.
Även här kan man välja elever utifrån vissa filter.
Här debiterar man genom att klicka på debitera alla eller på enskild elev genom att välja elev och klicka på skapa och sen vara ja på frågan man får. Därefter kan man välja att fakturera eleven om den har fler odebiterade bokningar än den har lektionssaldo eller avbryta.
Lektionssaldoreskontra
Lektionssaldot har en egen reskontra där man kan hålla rätt på köpta, utnyttjade och kvarvarande lektioner. Man hittar reskontran på eleven under Översikt.
Man kan även hitta lektionssaldoreskontran i kassan genom att söka upp eleven och sen klicka på informations i:et på aktuell elev.
Även på elevcentralen kan eleven direkt se hur många lektionssaldon den har kvar.
Skillnad Lektionssaldo och Elevsaldo
aSTRa WEB kan hantera förskott på 2 sätt, det ena kallas Elevsaldo och det andra Lektionssaldo. Enkelt förklarat så är elevsaldo odefinierat (flerfunktionsvoucher) och kan användas till vad som helst, medan lektionssaldo är definierat (enfunktionsvoucher) och kan bara användas till det som avser. I och med att Elevsaldo är odefinierat så momsas pengarna när tjänsten eller varorna utförs då intäkten bokförs, medan med lektionssaldo momsas pengarna direkt vid försäljning eftersom man vet vad försäljning avser men intäktsförs inte förrän tjänsten utförs.
Man kan använda sig utav båda sätten samtidigt, men det rekommenderas att man använder ett av dem eftersom det underlättar det dagliga arbetet. Mer om vad Elevsaldo är och innebär kan man läsa om i guiden Vad är Elevsaldo.
Voucher
En voucher är ett slags värdebevis, t.ex. ett kort eller en servicesedel, som möjliggör en kommande konsumtion av varor eller tjänster.
Enfunktionsvoucher (lektionssaldo)
Voucher som anger exakt vilken vara eller tjänst som erhålls i utbyte mot voucherna anses vara enfunktionsvoucher (dvs. single purpose vouchers). Exempel på sådan voucher kan vara lunchkuponger som endast kan användas på en viss restaurang. Om man säljer detta, så skall pengarna momsas vid försäljningstillfället. Lektionssaldo, är en enfunktionsvoucher, eftersom det är känt, vad kunden köper (körlektion, Risk1 eller dyl.)
Flerfunktionsvoucher (elevsaldo)
Flerfunktionsvoucher (dvs. multi purpose vouchers) är sådana voucher som inte är enfunktionsvoucher. Det är således fråga om olika voucher som inte exakt anger vilken vara eller tjänst som erhålls i utbyte mot vouchern. Som exempel på flerfunktionsvoucher kan anges olika måltidskuponger som kan användas på flera ställen, t.ex. Rikskuponger, presentkort som representerar ett visst värde, kontantkort och telefonkort.
Att skattskyldigheten kan inträda i samband med förskottsbetalning utgör ett undantag från huvudregeln och detta undantag ska endast tillämpas när det klart framgår vid betalningstillfället exakt vilken vara (varor) eller tjänst (tjänster) som ska komma att tillhandahållas.
Detta innebär att skattskyldigheten inträder i samband med att betalning erlagts för vouchern endast när det är fråga om sådana voucher som utgör enfunktionsvoucher.
När det är fråga om sådana voucher som utgör flerfunktionsvoucher inträder skattskyldigheten i stället i samband med att varan levereras eller tjänsten tillhandahålls oavsett om betalning erlagts tidigare.
Det är på detta sätt, som elevsaldo fungerar. En kund, sätter in en summa pengar. Vid insättningen, vet man inte vad dessa pengar skall användas till (böcker, mat, körlektioner). Utav denna anledning, så är pengarna omomsade vid insättningen, och momsas först då t.ex. körlektionen debiteras i kassan.
Det företag som tillhandahåller olika voucher men som inte är utställare av voucherna ska ses som förmedlare av dessa.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.